Magunkról :: Táborvilág :: Projektjeink :: Kiállításaink :: Hortobágyjárók :: Dédunokák :: Publikációk :: Havi képmelléklet

Itt van minden, amire emlékszem, mert magam tapasztaltam, vagy elhittem.
A képek e tömegéből kiválasztom a hasonlókat, akár magam tapasztaltam őket,
akár a tapasztalat alapján másoknak hittem el, ezeket összeszűröm az elmúltakkal, s belőlük
kialakítom a jövendő tetteimet, az eshetőségeket s a várható sikert s végül mindent úgy mérlegelek, mint jelent.
                                                                       Szent Ágoston vallomásai. Liber decimus, 14.


Szeptember – Kora reggel

a tisztásra érve, a szélvédő párásodni kezdett az erős fényben. Hát ez meg mi? Áttetsző ködfátyollá összeállt harmat? Apró esőcseppek vibráló tömege? Színjátszó májusi köd, szitáló eső? Közvetlen látókörömbe került szivárvány? Amit ugyanakkor valahol, valamikor mintha már láttam volna. Mire hazakerültem, rá is jöttem, hogy mi volt ez, és hol láttam. Rémlett, mintha Arany Jánosnál láttam volna valamikor régen. Némi keresgélés után arra is rájöttem, hogy hol. A Bolond Istók első énekének második strófájában, mint permetesőt. Pontosabban:
„ A permet-essőt, mely gyéren aláhull, /Csillámfonalként, a dörgéstelen,/Napszűrte felhők tiszta fátyolárul,/Midőn a tájnak élénk zöldje lenn,/A szőke fényű légből visszahárul/És sárgászölddé lesznek a sugárok,/Melyekben a kelő nap átszivárog." Igen, valahogy így. Mintha látnám-látnánk… Mintha még nagyjából látható volna az a világ, amit Arany János látott. És az is, amit ő még láthatott és láttatott, de mi már nem látunk. A pásztortüzeket például „őszi éjszakákon, messziről lobogva tenger pusztaságon” vagy az udvart, ahol „mintha lába kelne valamennyi rögnek, lomha földi békák szanaszét görögnek”. Az éjbogarat zúgni és a falon nagyot koppanni ugyanitt. A csillagos égboltot úgy és olyannak, ahogy még Arany látta. Ezeket is, mintha látnánk. S ha látjuk, akkor velünk-bennünk vannak. Közös valóságunk.

Havi képmelléklet

Aktuális képmelléklet

2017 január

2017 február

2017 március

2017 április

2017 május

2017 június

2017 július

2017 augusztus

2017 szeptember

2017 október

2017 november

2017 december

2016

2015

2014

2013

2012


:: TELEPESEK Társadalmi Múzeum Alapítvány :: Munkatársak :: Elérhetőségek :: Támogatás :: Kapcsolataink :: Rólunk írták ::
 
:: Copyright Saád József 2010 :: Web design Macskamenta ::