Magunkról :: Táborvilág :: Projektjeink :: Kiállításaink :: Hortobágyjárók :: Dédunokák :: Publikációk :: Havi képmelléklet

Az a hegy olyan szép volt, / Az Őrségben párja nem volt.
Venyigével volt kerítve, / Pincékkel volt beépítve.
Bognár Ernő, Kercaszomor (lászlómajori tábor): Öreg ember, öreg hegy − Részlet, kézirat, Kercaszomor, 1980

Alapítványunk 2010 folyamán a hatvan évvel azelőtt
− 1950. június 23-án − kezdődött határsáv-kitelepítések emlékének megőrzése végett kiállítás-sorozatot indított el az egykori déli és nyugati határsáv megyéiben: Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala, Somogy, Baranya, Bács-Kiskun és Csongrád megyékben. Hét megyében hét állandó kiállítást szeretnénk összeállítani, amelyeket egy igény szerint mozgatható táblarendszer: vándorkiállítás egészít ki. A kiállítások címe azonos: a tiszaszentimrei táborba deportáltak körében született dal − Péntek volt és 23 / Hajnal volt és negyed három / Felriadtunk rendőr szóra / Pakolni kell a nagy útra − első sora.


Dávodi kiállításunk meghívója

A kiállítás-láncolat megyénként 9–10 darab 70x100-as és egy 45x50-es táblából áll össze. Ezek elhelyezése olyan barter-ügylet lebonyolítását feltételezi, amelynek keretében a befogadó intézmény a megőrzésre átadott táblák fejében kb. 10 négyzetméteres, összefüggő falfelületet biztosít számunkra. Kezdetben az egykori határövezet forgalmas és kvalifikált vendéglátó helyeit (vendéglőket, szállodákat, wellness-központokat) kerestünk meg ajánlatunkkal. Volt fogadókészség: első − bácskai − kiállításunkat 2010 tavaszán, Zsigó Róbert, Baja város polgármestere, országgyűlési képviselő a dávod-püspökpusztai Hotel Fortunában nyitotta meg.


Dávod, 2010. március 13.


Őriszentpéter, 2010. június 26.

·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·

Egymás közt „kocsma-projektnek” nevezett koncepciónkat nemsokára módosítottuk: rá kellett jönnünk, hogy kiállításaink állandósága a vendéglátóipar bizonytalanná vált helyzetében nem garantálható. (A Hotel Fortuna 2011-ben kényszerűen bezárt, tábláinknak azóta is keressük az állandó helyét.) A következő (Vas és Baranya megyei) állandó kiállításaink elhelyezésekor már arra törekedtünk, hogy azok forgalmas és biztonságosan őrzött helyre, lehetőleg önkormányzati fenntartású művelődési intézménybe kerüljenek. 2010 júniusában Őriszentpéteren, az Őrségi Teleházban helyeztük el tábláinkat. Ennek házigazdája: Sülyi Péter, az intézmény vezetője volt. Kiállításunk innen Bajánsenyére, az egykori református iskola épületébe került, s ott állandó helyre talált. Ez a község helytörténeti érdeklődésű polgármestere: Györke Gyula és felesége: Györke Gyuláné fogadókészségének köszönhető, akik maguk is a falu és az őrségi táj történeti örökségének megőrzésén és bemutatásán munkálkodnak. 2011 szeptemberében Mohácson, a Térségi ÁMK Ifjúsági Centrum és Közművelődési Intézményegység nagytermében helyeztük el  kiállításunkat. Ez a táblasor az intézményvezető: Mészáros Zita kreativitása révén, a történeti emlékezet Mohácson túlmutató vonzásközpontjává nőtte ki magát. Csongrád megyei kiállításunkat 2015. augusztusában a mórahalmi Aranyszöm Rendezvényházban a város polgármestere, Nógrádi Zoltán nyitotta meg. Mint állandó kiállítás még keresi helyét a megyében. 
Péntek volt és 23 c. sorozatunkban − időszaki jelleggel és kívül a határsávon −  egy kiállítást állítottunk össze. Ezt 2010 novemberében Budapesten, az Avilai Nagy Szent Teréz Templom kiállítótermében dr. Beer Miklós, váci megyéspüspök nyitotta meg. Fennállásának másfél hónapja alatt sok látogatót vonzott.
(A megnyitókról és a kapcsolódó eseményekről lásd bővebben honlapunk Évről-évre c. menüpontját.)


Budapest-Terézváros, 2010. november 14.


Mohács, 2011. szeptember 29.

A kiállítások szervezésével párhuzamosan elmélyültebbé vált alapítványunk határsáv-kutatása. Közben körvonalazódni kezdett egy olyan – jelentős szponzori hátteret feltételező – történeti kiállítás koncepciója, amely  a kitelepítésekre összpontosítva, társintézmények és szakmai közösségek bevonásával, „házilagos” megoldásainkat meghaladó, interaktív technikák és látványelemek alkalmazásával mutatná be a múlt század ötvenes éveinek életvilágát. Mint azt honlapunk „Projektjeink” menüpontjában részleteztük, évekig úgy látszott, hogy a kitelepítések célterületén: a Hortobágyon lehetőség nyílik ennek a – társadalomtörténeti képzési és kutatási központok létrehozásával összekapcsolható – kiállítási koncepciónak a megvalósítására. Nem rajtunk múlt, hogy ez a programunk a mi szemszögünkből átláthatatlan – és alapítványunkat súlyosan károsító – fejlesztéspolitikai döntések következtében elakadt.

Kiállításaink

Dávod

Mohács

Őriszentpéter –
Bajánsenye

Terézvárosi templom

Mórahalom

 

:: TELEPESEK Társadalmi Múzeum Alapítvány :: Munkatársak :: Elérhetőségek :: Támogatás :: Kapcsolataink :: Rólunk írták ::
 
:: Copyright Saád József 2010 :: Web design Macskamenta ::