Magunkról :: Táborvilág :: Projektjeink :: Kiállításaink :: Hortobágyjárók :: Dédunokák :: Publikációk :: Havi képmelléklet

„…amilyen mértékben az emberek a saját kort mindig új kornak, ’újkornak’ tapasztalták, olyan mértékben növekedett a jövő kihívása. Ezért vonatkozik speciális kérdésünk a mindenkori jelenre és annak időközben elmúlt egykori jövőjére.”
Reinhart Kosseleck

2018. szeptember

12-én Hortobágyi „telepesek”. Kísérlet a vidéki társadalom proletarizálására címmel, az  Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára (ÁBTL) és a Polgári Kanizsáért Alapítvány, (Nagykanizsa) támogató közreműködésével konferenciát szerveztünk Budapesten az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Szintér (Budapest, VI. ker., Eötvös u. 10.) emeleti előadóteremében. A konferencia demonstrációs hátterét Zala megyei vándorkiállításunk rollupjai képezték. A kiállítást dr. Cseh Gergő Bendegúz főigazgató (ÁBTL), Papp János kuratóriumi elnök (Polgári Kanizsáért Alapítvány) és Saád József, alapítványi képviselő (TTMA) nyitották meg, majd Cseh Gergő Bendegúz és Orgoványi István (ÁBTL, osztályvezető) elnökletével a hét előadó következett:
Saád József: A család és a tulajdon felől közelítve: szempontok az 1945-1956 közötti időszak társadalomtörténetének értelmezéséhez.
Nagy Mária (TTMA, munkatárs): A terep és a levéltár. Módszertani megközelítések a „telepes táborok” kutatásához.
Majtényi György (Eszterházy Károly Egyetem): Hatalmi elképzelések és társadalmi gyakorlatok. A magyar társadalom az ötvenes években.
Orgoványi István (ÁBTL, osztályvezető): Kitelepítések a déli határövezetből, 1950-1953 között.
Bank Barbara (Nemzeti Emlékezet Bizottsága): A magyarországi és kelet-európai táborrendszerek áttekintése 1945-1953 (1956) között.
Szakály Sándor (VERITAS Történetkutató Intézet, főigazgató): Kollektív bűnösség – a magyar királyi Csendőrség tagjainak felelősségre vonása 1945 után.
Kis-Kapin Róbert (ÁBTL): Egy ellenálló család. Tragédiába torkolló kitelepítési kísérlet Halogyon 1951 májusában.

>> A konferencia fotói (Flickr, Kovács Mariann)

A konferencia másnapján a kiállítás az Eötvös 10 pincegalériájába került, ahol a hónap végéig tekinthették meg a látogatók.

·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
··
·
·
·
·

2018. október

Kurátorunk, az idén 90 éves Báldy Béla megküldte alapítványunkhoz összegyűjtött írásait: több mint 400 tételt. (Az anyagot Komáromy Zoltán informatikus digitalizálta.) A családjával annak idején Felvidékről áttelepített fiatalembert (az Eszterházai Kertészeti Középiskola diákját) és szüleit 1950. június 23-án Hortobágyra deportálták. Báldy Béla a borzas-mihályhalmi kényszermunka három éve után újra kezdett életében munkabírásával és tehetségével diplomát szerzett, neves pomológus, paradicsomnemesítő szakember, kutató, szakcikkek és könyvek szerzője, kitüntetések birtokosa lett. A hozzánk eljuttatott írások többségének témája életének meghatározó élménye: a kitelepítések és az ötvenes évek nem múló traumája. Az okok és következmények mérlegelése, a múlt megőrizhetőségéhez és megőrzésének kötelezettségéhez kapcsolódó töprengések mindenkihez szólnak, és különösen fiatalabb nemzedékek számára tanulságosak.

3-án Somogy megyei programunk indításaképpen két napos kiszálláson voltunk a megyében. Tájékozódásunkat Gyékényesen kezdtük, Novák István nyugdíjas határőrezredesnél, aki 2014-ben monográfiát jelentetett meg a községet és környékét sújtó kitelepítésekről. Délután Csurgóra mentünk, ahol dr. Horváth József volt alpolgármester és nyugdíjazása előtt a gimnázium levéltárnoka segítette tájékozódásunkat. Másnap Kaposváron a megyei levéltárban folytattuk munkánkat. Egyelőre ennek nem sok hozama volt, de legalább elkezdtük. És nem adjuk fel.


Gyékényes. Novák István


Kaposvár. Megyei levéltár.

Magunkról

Kurátorok

1% szponzorálás

Aktuális

Évről évre:

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

Dokumentumok

:: TELEPESEK Társadalmi Múzeum Alapítvány :: Munkatársak :: Elérhetőségek :: Támogatás :: Kapcsolataink :: Rólunk írták ::
 
:: Copyright Saád József 2010 :: Web design Macskamenta ::