Magunkról :: Táborvilág :: Projektjeink :: Kiállításaink :: Hortobágyjárók :: Dédunokák :: Publikációk :: Havi képmelléklet

„…amilyen mértékben az emberek a saját kort mindig új kornak, ’újkornak’ tapasztalták, olyan mértékben növekedett a jövő kihívása. Ezért vonatkozik speciális kérdésünk a mindenkori jelenre és annak időközben elmúlt egykori jövőjére.”
Reinhart Kosseleck

2017. november–december

A két hónap főbb eseményei – mint az év sötétebb felének kezdetén általában – könyvtár, levéltár. Ez most kiegészült egy előadással, amit november 14-én Nagy Mária tartott a Debreceni Egyetem andragógia szakos hallgatóinak módszertani kurzusán. Az előadás címe: „Hortobágyi kényszermunkatáborok, 1950-1953. Kutatás, megközelítések, eredmények”.

És dolgoztunk zalai dokumentációink összeállításán, a 2018 februárjában remélhetőleg Letenyén megnyíló vándorkiállításunkra.

·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·

2017. október

9-11.: idei utolsó kiszállásunk a zalai határszélre. Szentgyörgyvölgyön szálltunk meg, érdeklődésünk is főleg erre a kuláklikvidálási kampányban hatósági célkeresztbe került községre és környékére: Nemesnépre és Márokföldre összpontosult. Terepmunkánk során a lassan eltemetődő, szórványos maradványokban követhető múlt rekonstruálásával egyidejűleg a községek mai életlehetőségei felől is igyekeztünk tájékozódni. Szentgyörgyvölgyön Varga Zsuzsanna polgármester és Ferincz József volt tsz-enök, Nemesnépen Szép Dezső polgármester és Szabó Gyula, a kitelepített Szabó család unokája segítette munkánkat. Közben többször megfordultunk Nagykanizsán, ahol Kunics Zsuzsa muzeológus és Hohl Zoltán múzeumi munkatárs fotókkal és tanácsokkal járult hozzá készülő kiállításunkhoz. Hazafelé menet Lentit is útba ejtettük.


Szentgyörgyvölgy. Kitelepítettek emlékműve.


Cilinkó Kft – osztrák agrárüzem – a volt állami gazdaság helyén.


Nemesnép. A kitelepített Hajba-család épületei, pusztulóban, üresen.


Nemesnép. A Hajbáék volt birtokával szemben: svájci betelepülő lakóháza és portája.

20-án bácskai kiállításunk megnyitója, Kisszálláson a művelődési házban – másodszor. 2010 márciusában Dávodon, a Hotel Fortúnában helyet kapott kiállításunk tábláit időközben el kellett hoznunk a szállóból. A művelődési ház igazgtója, Bundula Melinda fogadókészségének köszönhetően kiállításunk fennmaradt anyaga Kisszállásra kerülhetett, és a kitelepítésben érintett Bundula család jóvoltából a kormópusztzai táborból való eredeti és rekonstruált tárgyi emlékekkel (pl. madzsong-faragvány) gazdagodott.

31-én Medgyesi Gergely Árpád, a Hortobágyi Nonprofit Kft ügyvezető igazgatója, Kovács Zita, a Hortobágyi Nemzeti Park igazgatója és Saád József alapítványunk képviselője Hortobágy – Máta pusztán a Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítványt ért károkozás rendezése és a felmerült nézetkülönbségek tisztázása végett szempontegyeztető tárgyalást folytatott.


Hortobágy. A Nonprofit Kft új székháza és az épület környéke.


Magunkról

Kurátorok

1% szponzorálás

Aktuális

Évről évre:

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

Dokumentumok

:: TELEPESEK Társadalmi Múzeum Alapítvány :: Munkatársak :: Elérhetőségek :: Támogatás :: Kapcsolataink :: Rólunk írták ::
 
:: Copyright Saád József 2010 :: Web design Macskamenta ::