Magunkról :: Táborvilág :: Projektjeink :: Kiállításaink :: Hortobágyjárók :: Dédunokák :: Publikációk :: Havi képmelléklet

„…amilyen mértékben az emberek a saját kort mindig új kornak, ’újkornak’ tapasztalták, olyan mértékben növekedett a jövő kihívása. Ezért vonatkozik speciális kérdésünk a mindenkori jelenre és annak időközben elmúlt egykori jövőjére.”
Reinhart Kosseleck

2017. szeptember

21–22-én Zalaegerszegen jártunk. Nagykanizsai kiállításunkra készülve, 21-én a megyei levéltárban dolgoztunk. Felkerestük a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum székházát és gyűjteményét, ahol Tóth János igazgató úr fogadott bennünket tájékozódó megbeszélésre. A múzeum 2016-ban megjelent kiadványa (Horváth Róbert – Srágli Lajos – Tóth Sándor: Az 1956-os forradalom az olajiparban) saját kutatásainkhoz is fontos szempontokkal járul hozzá. Másnap a Göcseji Múzeumban Béres Katalin muzeológussal tárgyaltunk. Megkíséreltünk bejutni az ÁVH egykori zalaegerszegi épületébe, ahol az 56-os Emlékbizottság támogatása révén kiállítás jött létre az utóbbi hónapokban. Sikertelenül egyelőre. Végül az egykori Henz-malom körül kiépített Göcseji Falumúzeumba látogattunk és az olajipar – skanzennel gyakorlatilag egybeépült – szabadtéri kiállítását jártuk be.

28. Budapest, Szabadság tér 18–20 óra között: A hortobágyi kényszermunkatáborok emlékezete” – beszélgetés Saád Józseffel az Eleven Emlékműnél. A Torlódó múlt c. sorozatba illeszkedő összejövetelt Rényi Ágnes szociológus moderálta. Az est végén Saád József és Nagy Mária mécsest gyújtottak a holokauszt áldozatainak emlékét idéző relikvia-sor előtt.

 

·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·

2017 június

Június 9–10.: Kettétört életek – töretlen emlékezés címmel ppt-prezentáció és pódiumbeszélgetés Viszákon Szarvas József pajtaszínházában. A beszélgetés résztvevői: Saád József (moderátor), Lugosy Piroska (Kercaszomor), Györke Gyula (polgármester, Bajánsenye) és Szarvas József (házigazda, színművész). A prezentáció és beszélgetés az Örökségünk Kaszás Attila c. két napos rendezvénysorozatba illeszkedett, abból az alkalomból, hogy a pajta tíz évvel ezelőtt kezdte meg működését, és Sibinger Miklós fafaragó művész kitelepítéseket idéző emlékfáját tíz éve avatta fel Avas József polgármester a falu központjában. A tíz évvel ezelőtti eseménysor alapítványunk történetében is emlékezetes: egy évtizede annak, hogy pódiumelődást tartottunk a pajtában. A jubileumi rendezvények záró estjén Szarvas József kezdeményezésére a pajtaszínház felvette Kaszás Attila nevét.

A kétnapos őrségi tartózkodás néhány régen nem látott őrségi a vend-vidéki helyszín bejárására is alkalmat adott.


Apátistvánfalva határa


Kétvölgy

Június 23.: A kócspusztai táborok 4. elemének , az eddig feltáratlan tiszaigari melléktábor  helyének azonosítása végett Tiszaigaron jártunk. A táborról eddig annyit tudtunk, hogy nem sokkal az első kócsi rabszállítmány megérkezése után, még 1950 őszén külön rendőrőrs alá rendelve, kb. 40 főt szállásoltak be a község határában álló kúriaszerű tanyára és annak gazdasági épületeibe. Korda Tibor tiszaigari helytörténeti kutató és az egykori állami gazdaságban dolgozó keresztapja: Kocsis Tamás, továbbá a kitelepítettek emlékei és térképeink segítségével pontosítottuk a tábor helyét: a „Kettős halom” (két egymás melletti kunhalom) közelében épült „Kettős tanyát” és azon Hering János kúriáját, amely az idők során nyomtalanul eltűnt a tájból.


Kettős halom – Kettős tanya


Szabó Tamás a Hering-kúria helyét mutatja

Június 24.: Másnap részt vettünk Hortobágy községben a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Hurcoltak Egyesületének emlékező rendezvényén, és a Kungyörgyi Toronyhoz – alapítványunk kudarcos pályázati helyszínére is kilátogattunk.


Hortobágy, koszorúzás

Hortobágy, Kungyörgy tanya

Magunkról

Kurátorok

1% szponzorálás

Aktuális

Évről évre:

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

Dokumentumok

:: TELEPESEK Társadalmi Múzeum Alapítvány :: Munkatársak :: Elérhetőségek :: Támogatás :: Kapcsolataink :: Rólunk írták ::
 
:: Copyright Saád József 2010 :: Web design Macskamenta ::