-

Magunkról :: Táborvilág :: Projektjeink :: Kiállításaink :: Hortobágyjárók :: Dédunokák :: Publikációk :: Havi képmelléklet :: Emlékhelyek

Itt van minden, amire emlékszem, mert magam tapasztaltam, vagy elhittem.
A képek e tömegéből kiválasztom a hasonlókat, akár magam tapasztaltam őket,
akár a tapasztalat alapján másoknak hittem el, ezeket összeszűröm az elmúltakkal, s belőlük
kialakítom a jövendő tetteimet, az eshetőségeket s a várható sikert s végül mindent úgy mérlegelek, mint jelent.
                                                                       Szent Ágoston vallomásai. Liber decimus, 14.

A lomtalanításra
– szakszerűbben: a „hulladékgyűjtő edényzeteinkből” kiszoruló „nagydarabos hulladékok” kihelyezésére – az idén is adódott alkalom kis utcánkban és annak környékén, Józsefváros Palotanegyedként emlegetett városrészében. A korábbiakhoz képest kissé szokatlan időpontban, augusztus első hétvégéjén, egyébként pedig az évről-évre előre jelzett feltételek mellett. Ezekről az akciót lebonyolító Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt az összes lakástulajdonost most is időben értesítette. Ahogy tavaly és tavalyelőtt, úgy az idén sem lehetett kirakni gumiabroncsot, építési törmeléket, földet, hamut, szénport és mindazt, ami inkább a kukába való. A veszélyes hulladék: sütőolaj, festékmaradék, akkumulátor, szárazelem, fénycső, komputer-tartozék, gyógyszer stb. fogadásáról pedig az erre kijelölt gyűjtőhely gondoskodott. Elvileg legalábbis. Gyakorlatilag – ahogy eddig is évről-évre – a szemetétől szabadulni akaró tulajdonos vagy figyelembe vette ezt vagy nem. Estefelé már a jó állapotú konyhakredenctől a hígítószeres palackokig volt itt minden. Kincsek és arrébb rúgható haszontalanságok a járda felét és a parkolási sávot elborító hulladékhalmokban. Fémre-fára szakosodott szállítók, barkácsolók és műgyűjtők izgalmas terítéket kínáló vadászterülete, szigorúan őrzött belső határokkal, időnként fellángoló határvillongások kíséretében.
Másnap reggel, ahogy eddig is, jöttek a konténerek a „nagydarabos” begyűjtése és bedarálása végett. Tavaly ilyenkor még – felzárkózva mögéjük – jöttek a takarító brigádok is, összeszedni a maradékot, felmosni-méregteleníteni az utcát. Felszámolni a környezetünk védelmét szolgáló akció környezetünket károsító következményeit – már amennyire ez egyáltalán lehetséges még ilyenkor. A takarítók azonban ezúttal nem jöttek. A konténerek levonultak, hátrahagyva az eseménydús éjszaka nyomait: széttaposott tonert, kidöntött festékes dobozokat, üveg- és cserépmaradványok kisebb halmait, az éjjeli helyben barkácsolás elhullajtott maradékát. Az utcaképet csata után:

Mi történhetett? Múlasztás? Hatásköri villongás a felelős intézmények között? Gondoltam: tolok egy kis civil borsót a falra: utána járok, megkérdezem. Egyúttal azt is, hogy a bonyolítás egész rendszerén nem volna-e valami korrigálni való. Addig is esetleg valami büntetőjogi konzekvencia, csupán a felelősségérzet serkentése végett, ha lehetne…
Kitől mástól ebben a pandémiás időben, ha nem magától a tisztifőorvostól? Beadvány ment, válaszlevél jött az Országos Tisztifőorvos megbízásából a Közegészségügyi Főosztály részéről, hogy sajna náluk a tárgyban se illetékesség se hatáskör. Erre a 2011. évi helyi önkormányzatokról szóló CLXXXIX. tc. nem ad nekik módot. Azt viszont a panaszokról és beadványokról szóló 2013. évi CLXV tc. kifejezetten előírja számukra, hogy az ilyen alkalmatlankodások fennforgása esetén 8 napon belül oda kell irányítaniuk az ügyet, ahova az illetékességből tartozik. Jelen esetben a VIII. kerületi önkormányzat címére. Ezt válaszlevelükkel egyidejűleg meg is tették. Passz ahhoz az intézményhez, amely részben vagy teljes mértékben elmarasztalható a károkozásban. Innen aztán – mint az az ügyben eljáró hatóság köreiben is bizonyára nyilvánvaló – további tologatás, újabb passzok várhatók. Vagy ami valószínűbb: az sem. Elül ez is, mint a szenny, a törmelék a csatornákban, a mérgező anyagok ivóvizünkben. Meddig még? Mi még átvészeljük valahogy ezt is. De az utánunk jövők?

Havi képmelléklet

Aktuális képmelléklet

2020 október

2020 szeptember

2020 augusztus

2020 július

2020 június

2020 május

2020 április

2020 március

2020 február

2020 január

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012


:: TELEPESEK Társadalmi Múzeum Alapítvány :: Munkatársak :: Elérhetőségek :: Támogatás :: Kapcsolataink :: Rólunk írták ::
 
:: Copyright Saád József 2010 :: Web design Macskamenta ::