Magunkról :: Táborvilág :: Projektjeink :: Kiállításaink :: Hortobágyjárók :: Dédunokák :: Publikációk :: Havi képmelléklet :: Emlékhelyek

Itt van minden, amire emlékszem, mert magam tapasztaltam, vagy elhittem.
A képek e tömegéből kiválasztom a hasonlókat, akár magam tapasztaltam őket,
akár a tapasztalat alapján másoknak hittem el, ezeket összeszűröm az elmúltakkal, s belőlük
kialakítom a jövendő tetteimet, az eshetőségeket s a várható sikert s végül mindent úgy mérlegelek, mint jelent.
                                                                       Szent Ágoston vallomásai. Liber decimus, 14.

MárciusAzok a bálok…
Hová lettek azok a nem is oly régi bálok? Mindjárt itt a szomszédban: az OPERABÁL.


Az üveghegyen...

Már az előkészületek izgalma is… Milyen lesz az üveghegy? Mi lesz, ha olvadni kezd? Mi lesz az üveghegyen innen? S mi lehet rajta túl? Amikor majd felgördül a függöny, s Hamupipőke belépőjét követően kezdetét veszi varázs. Előbb csak a varázslatos előeszegetés: kevéske kapros fogas, leveles tésztában sütve, rákkal. Hozzája szarvasgombás libamájpástétom mangó chutney-val. És pácolt lazacrózsa lazackaviárral, cukkini szőnyegen. Aztán, amikor a királyfi magáévá tette Rózsikát, jöhet az esküvői lakoma, s a VARÁZSLAT betölti a termet. Egy-két fellépés, elsuhanás még, s kezdődhet tánc.


túl...                                      és innen
De hát a varázslatnak kellékei is vannak, s azok előállítása nem megy egykönnyen a hókásás latyakban úszó placcon, szemben a jobb napokat látott Drechsler palota állványerdejével. Izzadtságos mozgolódás kora reggel óta. Előbb a lapátosoké a terep, aztán jöhetnek a bukszusok, a vörös szőnyeg, a technika s végül − mint csúcsdísz a karácsonyfán − a jégből metszett üveghegy, rajta a jégpalotával. S nemsokára, ahogy illik, alabárdos ajtónállók is mellé. Ők már élőben. Estefelé a szemközti oldal is megélénkül. Az állványdeszkák fedezékében nagy a sürgés-forgás. Az ellentábor is készülődik. Kenik a zsíros kenyereket, hangolnak-hangolódnak. Fel-felharsan a gépzene a zsarnokságról, mely ülte torát, a bunkócska gircses-görcsös ágáról s a Földről, mely sarkából fog kidőlni. Ez, úgy látszik, már a mellékutcába húzódott furgon őrállományának is sok, biztos, ami biztos, elő a kerítésekkel, jobb a békesség. Nincsen varázs kordon nélkül.

Az Opera táján már forrósodik, egy utcával odébb, a Radnóti Színház előtt, viszont inkább fagyosnak mondható a hangulat. Szegény udvarhölgy-lánykák − az „öt szerencsés kiválasztott” − toporognak ottan, körmük hegyét fújogatván a fagyos szélben. Hintóra várva. Mit sem ér ilyenkor a műhermelin-top, a vékony báli cipőkről nem is beszélve. Messze Somogyból, a Hertelendy kastélyból kellene befutnia, − egyelőre a kamionnak, amely a hintót szállítja.

Az Operánál közben mindenféle torlódások. Méretes VIP-limuzin érkezik, legalább 12 méter hosszú. Fordulna a következő fuvarért, beszorul, keresztbe áll az úttesten, fara belóg a Dalszínház utcába. Hiába: a jövő tervezhetetlen. Ezek a Podmaniczkyék is, hogy elméretezték a főutcát. Autók tülkölése, harsogó gépzene, haevy metal, munkásgyászindulóval keverve. Fergeteges roki a túloldalon. Készenléti őrök készenlétben, fel-felpillantva az állványerdőre. Őrzik a tűzifát, nehogy úgy járjunk, mint két éve ugyanitt.
Az üveghegy környékén is meg-megszólal a harsona. Végre, a Nagymező utca felől bekocog a hintó is az udvarhölgyekkel, akik − ha hihetünk a báli előzetesnek −„igazi hercegkisasszonyoknak” érezhetik ma magukat az üveghegyen túli varázs forgatagában, nemsokára. Egyelőre még a kőoroszlánok környékén álldigálnak karéjban. Bevonulásukra várva. Sűrűsödik a harsonaszó, nem különben a bámészkodók, fotósok, mikrofonok, kamerák serege. Csöpög az üveghegy. Sorra érkeznek a vendégek: celebritates urbi és celebek: a Blikk címlapfotói élőben. Ma itt a varázslat küszöbén hölgyek és urak mindahányan. Jönnek, vonulnak. Érkezik a rutinos nyilatkozó, régi bálok emlékével az ántivilágból. Vannak, akik a relektorfény-vesszőfutást mellőzve, oldalról próbálkoznak, mások decensen megemelve az estélyi sleppjét, könnyedén veszik a negyedik lépcsőfokot is, jönnek a szőke hölgyek, ékszerként tündökölve a híresség oldalán, s a leharcolt feleségek − az „öregecskék” − is jönnek, kiöltözve erre az alkalomra. Jönnek, s belépnek az üveghegyen túli világba. Egy éjszakára legalább.

Sámlit! Aztán kamera fordul. 2008

Udvarhölgyek, bevetésre várva  2008 


Arbiter elegantiae 2008. 

 


Beérkeztünk. 2009.

Surányi András és Saád József fotói

 

Havi képmelléklet

Aktuális képmelléklet

2014 december

2014 november

2014 október

2014 szeptember

2014 augusztus

2014 július

2014 június

2014 május

2014 április

2014 március

2014 február

2014 január

2013

2012


:: TELEPESEK Társadalmi Múzeum Alapítvány :: Munkatársak :: Elérhetőségek :: Támogatás :: Kapcsolataink :: Rólunk írták ::
 
:: Copyright Saád József 2010 :: Web design Macskamenta ::