-

Magunkról :: Táborvilág :: Projektjeink :: Kiállításaink :: Hortobágyjárók :: Dédunokák :: Publikációk :: Havi képmelléklet :: Emlékhelyek

Itt van minden, amire emlékszem, mert magam tapasztaltam, vagy elhittem.
A képek e tömegéből kiválasztom a hasonlókat, akár magam tapasztaltam őket,
akár a tapasztalat alapján másoknak hittem el, ezeket összeszűröm az elmúltakkal, s belőlük
kialakítom a jövendő tetteimet, az eshetőségeket s a várható sikert s végül mindent úgy mérlegelek, mint jelent.
                                                                       Szent Ágoston vallomásai. Liber decimus, 14.

„Tetszettek volna…” – képek, emlékképek harminc év múltán

Az ováció és a felállva tapsolás

korát magunk mögött hagyva, a gyűléseken mindinkább a derültség uralta el a közönség sorait. Kádár János 1961 decemberében, a Hazafias Népfront Országos Tanácsának ülésén, az áskálódó külső ellenségnek üzenve, sűrű nevetgélés közepette így tréfálkozott: „Aki nincs a Magyar Népköztársaság ellen, az vele van; aki nincs az MSZMP ellen, az vele van; és aki nincs a Népfront ellen, az vele van.” A kijelentés lassan jelszóvá érlelődött – „felülről” érlelték, „alul” érlelődött – pontosan úgy, ahogy az eredeti helyén, az Újszövetségben Jézus szájából elhangzott: „Aki nevemben csodát tesz, nem fog egykönnyen szidalmazni. Aki nincs ellenünk, az velünk van.” (Márk 9.40.) Alig egy év elteltével, az MSZMP VIII. kongresszusán, a pártkongresszus-rituálé záró – tréfálkozós – szakaszában Kádár, ahogy ez már szokásos, amolyan  kétfrontos magyarázkodásba csomagolva, vállalta is a jelszót, de el is határolódott tőle, végső soron mégis kiállt mellette: „Ez a megállapítás természetesen nem tudományos tézis, hanem egyszerűen politikai megállapítás, ha úgy tetszik, agitációs jelszó, amely emberek viszonyára, nem pedig világnézetére vonatkozik. Az ideológiában ez a jelszó használhatatlan. Az ideológiában nem lehet válogatni ellenséges vagy nem élesen ellenséges között… Arra gondoltunk, hogy fordítsuk meg ezt a jelszót (t. i.: „Aki nincs velünk, az ellenünk van”) hisz különösen ma nálunk az a helyzet, hogy aki nincs ellenünk, az tulajdonképpen a dolog lényegét tekintve velünk van.

Évtizedek múltán a közélet helyzetbe hozott exegétái sem feledkeztek meg a sokat koptatott bibliai eredetű jelszóról. Elővették, leporolták, felidézték – kissé pontatlanul persze, de hát a politika nem a forráselemzés tudománya.


Havi képmelléklet

Aktuális képmelléklet

2019 december

2019 november

2019 október

2019 szeptember

2019 augusztus

2019 július

2019 június

2019 május

2019 április

2019 március

2019 február

2019 január

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012


:: TELEPESEK Társadalmi Múzeum Alapítvány :: Munkatársak :: Elérhetőségek :: Támogatás :: Kapcsolataink :: Rólunk írták ::
 
:: Copyright Saád József 2010 :: Web design Macskamenta ::