Magunkról :: Táborvilág :: Projektjeink :: Kiállításaink :: Hortobágyjárók :: Dédunokák :: Publikációk :: Havi képmelléklet :: Emlékhelyek

A Telepesek Társadalmi Múzeum Alapítvány tevékenysége 2006. évben
:: könyvbemutatók :: terepgyakorlat egyetemistákkal − Hortobágy :: megemlékezések ::
:: Élő Emlékezet Napja − Őriszentpéter :: K-A-S-konferencia − Budapest :: MSZT-konferencia (önálló szekció) − Budapest

Estefelé a nagyiváni tájház udvarán.
· · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · · ·

Február
Az alapítvány képviseletében Csongovainé Zsákai Piroska és Landauer Attila előadással egybekötött könyvbemutatókon vett részt civil szervezetek meghívására.

Február 20.


Siófok,KÓ-MA könyvesbolt

Február 21.


Zamárdi, községi könyvtár. A szállást a Ferences Rendház biztosította munkatársainknak.

Február 25.


Dunaharaszti,Camino panzió kávézója.

Június 23.
Alapítványunk képviseltette magát a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesületének megemlékező rendezvényein Hortobágy községben.

Augusztus 9-12
Tiszafüredi terepgyakorlatunkat a területet már ismerő öt egyetemi hallgatóval bonyolítottuk le. Szállásunkat ezúttal is a Hortobágyi Nemzeti Park nagyiváni vendégszállása és a tiszafüredi önkormányzat (tűzoltó laktanya) biztosította. Csoportunk egyik fele a Szolnok megyei táborokat: Tiszaszentimrét, Erzsébet tanyát, Lászlómajort, Tiszagyenda-Kormópusztát, a másik fele a számunkra már ismertebb Hajdú-Bihar megyei táborhelyeket járta be.


Tiszagyenda – Garahalom.
Útbaigazítás Kormópuszta felé.Bejárat az egykori Lenin-tanyához.

Utóbbiak körében – a HNP és személyesen elnökünk, Pergéné Szilágyi Zsuzsanna jóvoltából – ezúttal sikerült eljutnunk borzasi tábor egykori helyszínére is. Ez a tábor (ma már csak a tábor korabeli légifelvételek és térképek alapján azonosítható helye) a járható utaktól, ösvényektől távolabb, a kunkápolnási mocsarak közelében, ma is nehezen megközelíthető. Dr. Végvári Zsolt, a HNP tájegységvezetője terepjárón vitte ki csoportunkat a helyszínre. Tanulmányutunk végén tapasztalatainkat esti együttlétünk során beszéltük meg.


Végvári Zsolt, HNP-tájegységvezető


Indulás Borzasra.

·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·
·


·
·
·
·
·

Augusztus 12.
Részt vettünk a Kócsújfalun − a tiszafüredi önkormányzat és a Tourinform szervezésében szokásosan megrendezett − pusztanapon. Az ökumenikus istentiszteletet kurátorunk, Szűcs M. Sándorné tartotta. Koszorút helyeztünk el az emlékkápolna alapjainál. Kurátorunk, Csongovainé Zsákai Piroska emlékező beszédet mondott.

Szeptember 4.

Budapesten, a Gellért Szállóban részt vettünk a Hans Seidel Alapítvány, a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete és a Konrad Adenauer Alapítvány rendezésében, illetve támogatásával lebonyolított Hortobágyi kényszermunkatáborok 1950-1953 között című szimpóziumon. A konferencia programjában Saád József az örökségkutatás és emlékezet összefüggéseit taglaló módszertani előadásával vett részt. A referátumokat a Konrad-Adenauer-Stiftung 2006-ban megjelentette.

Október 21.
Rögtönzött kiállítással és emlékbeszéddel vettünk részt az Őriszentpéteren, hagyományosan október 23. előtt megrendezett Élő Emlékezet Napja c. ünnepségen. Az esemény fő szervezője: Róka Zsuzsa. A megemlékezés lebonyolításában részt vettek a helyi intézmények és civil szervezetek: az őriszentpéteri polgármester, Őr Zoltán, a bajánsenyei Györke Gyuláné, az Őrségi Baráti Kör vezetője: Prém Jenő, a művelődési ház igazgatója: Breszkócs Csilla s nem utolsó sorban Sülyi Péter. az őriszentpéteri teleház és az Őri Alapítvány vezetője, aki az Élő Emlékezet Napját az Őrségben meghonosította. Palatkás József faszobrász művész alkotása: a „Kitépték őket közülünk…” feliratot viselő emlékfa körül celebrált ökumenikus misén s előtte a kultúrházban nagyszámú közönség − kitelepítettek és hozzátartozóik − gyűltek össze. Ez alkalmat adott Telepessors c. könyvünk második, bővített kiadásának bemutatására is. A Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete nevében Apatini Ferenc Illés vett részt az emlékezésen.
Az ünnepség előtti-utáni megbeszéléseinken körvonalazódni kezdett egy őrségi szociográfiai terepgyakorlat-bázis kialakításának lehetősége. Az eseményt követően a Sülyi Péter szerkesztésében megjelenő Hétrét Újság folyamatosan közzé tette az őrségi kitelepítettek névsorát s egyben felhívást is a névsor kiegészítése végett.November 10-11.
A Magyar Szociológiai Társaság éves konferenciájára (Budapest, Corvinus Egyetem) ebben az évben is Történeti örökségeink szociográfiája címmel szerveztünk önálló szekcióülést. Ezúttal egyetemi hallgatók, kutatók és két Phd-jelölt – jórészt nyári terepkutatásunk résztvevői – hat referátumot tartottak.
Levezető elnök: Saád József.
Referátumok:
Horváth Endre − Szenthe Thomas: Rejtett sorsok – Az 1950 és 53 között a hortobágyi kényszermunkatáborokba elhurcoltak kérdőíves felmérése
Bank Barbara: KÖMI-táborok 1951-1953
Saád József: Emlékezetközösségek narratívái és az emlékezetpolitika
Orbánné Szegő Ágnes: Tiszafüred szellemi élete a 19/20. század fordulóján
Landauer Attila: Az Észak-Alföld beásai
Tamáska Máté: Kőbe zárt társadalomrajz. Egy Tisza menti kisváros történelmi utcaképeinek átalakulása 1980-2006 között

Magunkról

Kurátorok

1% szponzorálás

Aktuális

Évről évre:

2020

2019

2018

2017

2016

2015

2014

2013

2012

2011

2010

2009

2008

2007

2006

2005

2004

Dokumentumok

:: TELEPESEK Társadalmi Múzeum Alapítvány :: Munkatársak :: Elérhetőségek :: Támogatás :: Kapcsolataink :: Rólunk írták ::
 
:: Copyright Saád József 2010 :: Web design Macskamenta ::